Snad každý z nás má spojené léto s mlsáním třešní. Jako děti jsme si z nich dělali náušnice a většinou jsme se jich přejedli?. Jsou čerstvé, chutné a bohaté na vitamíny. Pokud si teď promítáte v hlavě, kolik jste jich už v životě snědli a zda to nebylo příliš, nebojte, nebylo! Třešně jsou jedním z nejzdravějších plodů. V těchto dnech si můžeme naplno užívat sezónu třešní, která potrvá ještě cca 3 týdny. Aby byly vždy čerstvé a zachovaly si nejvyšší kvalitu, ponecháváme si je v našich skladech v omezeném množství a vždy je objednáváme až na vaši žádost?. I po konci sezóny českých třešní nabízíme dovoz např. z Peru, Chile, Španělska, Argentiny.
Pojďme se společně podívat na toto tradiční ovoce netradičním pohledem.
1. Pochutnáváme si na nich už od doby kamenné!
Ano! Už v době kamenné! Archeologové objevili zkamenělé pecky v pravěkých jeskyních v Evropě a Asii. Nejčasnější písemná zmínka o třešních pochází ze spisu Historie rostlin řeckého autora Theophrastuse z roku 300 př. n. l. U nás se třešně začaly pěstovat ve středověku.
2. Překvapivé počty
V Evropě jsme původně znali pouze sladké druhy asijských třešní, dnes už je jich popsáno více než 1000 druhů třešní, višní a sladkovišní. Tato rozmanitost vede k tomu, že si můžeme pochutnat na široké škále barev třešní od žluté, červené, růžové až po tmavě rudé a černočervené druhy, které se liší i chutí. Takovou příjemnou třešničkou v počtech je skutečnost, že česká odrůda Tamara je považována za nejkvalitnější třešeň, a tedy jedničku v třešních?. Pro milovníky třešňových koláčů tu máme také velmi pozitivní čísla, na průměrné třešni vyroste zhruba 7000 plodů. Pro výrobu doopravdy šťavnatého třešňového koláče doporučujeme asi 250 třešní. Jeden strom nám tedy poskytne sladké třešně na 28 koláčů!

3. Sladké třešňové snění
Třešně jsou blahodárným ovocem pro naše tělo. Nejenže jejich sladká chuť v nás evokuje letní prázdninovou atmosféru, ale působí i na kvalitu našeho spánku díky hormonu melatonin. Po třešních se pak lépe a sladce sní?. Navíc anthociany, které třešně obsahují, se používají při léčbě demence a Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Třešně dokáží také čistit játra, ledviny i krev. Jejich účinky působí i na štítnou žlázu a díky vysokému obsahu vápníku také na kosti, vaziva a zuby. Ve výčtu pozitiv můžeme zaznamenat i jejich protizánětlivé účinky. Dále se doporučují lidem trpícím dnou, revmatismem či problémovou pletí.
4. Rekord v plivání třešňové pecky!
Mysleli jste si, že dokážete plivnout s třešňovou peckou daleko? Ale doopravdy daleko? Můžete své schopnosti prověřit v soutěži Cherry Pit-Spitting Championship v Eau Claire v Michiganu. Světový rekord momentálně drží Brian Krause z Ameriky, který dokázal plivnout pecku neuvěřitelných 28,51 m.

5. Mlsání bez viny
Třešně jsou nadupané antioxidanty, vitamíny a minerály. Najdete v nich draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a křemík. Z vitamínů hraje důležitou roli vitamín C, B a E. Díky antioxidantům pomáhají v boji proti tvorbě volných radikálů v našem těle. Mají také pozitivní vliv na naše trávení a vylučování, díky čemuž jsou doporučovány při snaze o snížení tělesné váhy.